Dan Andersson
på dansk

Med Peter Abrahamsen

 

Sangeren, musikeren og komponisten Peter Abrahamsen har i mange år kredset om den svenske visedigter og sanger Dan Andersson og hans markante sange.

Dan (Daniel) Andersson (1888-1920) har stor betydning i den svenske visetradition og har givet os sange som "Tiggarn från Luossa", "Jungmann Jansson" og "En spelmands jordafärd".

 

Peter Abrahamsen har udgivet en CD med egne fortolkninger og musik.
Titlen på CDen er
"Vejen til Luossa - Dan Andersson på dansk"

 

 

Bestil
"Vejen til Luossa - Dan Andersson på dansk"
ved at klikke her.

 

Lyt til Peters udgave af

"Jeg venter "

 

"Vejen til Luossa -
Dan Andersson på dansk"
Anmeldelser:

Rootszone.dk
"Peter går som altid til den med krum hals, synger muntert, melankolsk og myndigt, indlevet, uforstilt og med ægte følelse og interesse for alt det, han kaster sig ud i." (anmeldt af Lissen Jacobsen)
Læs resten her.

 

Norsk Visefoum:
"Abrahamsen har lagt ned et stort og grundig arbeid med å gjendikte eller oversette 12 dikt av Dan Andersson. Han har til og med besøkt hans hjemsted og vandret på de samme stier og sett de steder han beskriver, står det å lese i pressemeldingen. Resultatet av dette arbeidet virker solid og godt[...]"
"Det skal også nevnes at Abrahamsen har laget (nye) melodier til fem av sangene på plata. Arrangementene er også gode og varierte på en fin måte med en rekke artige instrumenter og lydbilder." (anmeldt af Arild Sundt)
Læs resten her


Månedsbladet Kommunist, august 2012
"Peter Abrahamsen har både i sin gendigtning og i musikken ramt nerven. Fremhæves skal visen om Jungmand Jensen, som tidligere har været sunget a la tidens romantiserende sømandsviser. I Peters arrangement er man med i drengens kombination af angst for det store hav og det ukendte der venter og nysgerrigheden, spændingen, udlængslen.

Med sig har Peter Abrahamsen en stribe af de bedste musikere og vokalister, der understreger stemningen i den barske, smukke natur, og dens hårdt arbejdende mennesker, der skabte de iskolde jernbaroners og storgodsejeres formuer." (anmeldt af Betty Frydensbjerg Carlsson)

 

Inge Mattsson, formand for "Dan Andersson sälskapet"
i "På Färdvägarna" nr 23. /2012
"CD'en er optimalt interessant og indeholder oversættelser opg nye tonsætningeraf blandt andet Jungman Jansson, Omkring Tiggarn från luossa, en spelmans jordafärd, Minnet, med flere. I tolkningen aaf "Johans Johannes" ("Per ols per Erik") har Peter Abrhamsen placeret sig højt på Danskoppen ( svarende tikl Sensktoppen).
 Ett tips, köp de och sprid nordisk viskultur!


I samme nummer af dette blad bringes denne portrætartikel.

 

Torben Bille, www.midtienbeattid.dk 30.5.2012

[...]Det er længe siden, jeg har hørt ham lyde i den grad i overenstemmelse med både sig selv og den digter, han låner mæle, som på de netop udkomne tonsætninger af Dan Anderssons digte, Vejen til Luossa.[...]

"[... ]Peter Abrahamsen går som sanger og (ny)oversætter til Dan Andersson uden ærefrygt, men med respekt og identitetsfølelse (han har tidligere været forbi). Det er folkemusik i ordets oprindelige betydning. Ikke folkemindemusik. Musikalsk befinder vi os et ret unikt sted mellem Cornelis Vreeswijk, Jeppe Aakjær og The Band.

Bag sig har Abrahamsen de fleste af sine børn, inklusive Veto-sangeren Troels og datteren Franka. Perry Stenbäcks mandolin og nyckelharpe giver ikke bare lokalkolorit, men understøtter den naturmystik, der var en del af Anderssons verdensbillede. Peter Abrahamsens egen fortid i det københavnske minefelt pointeres smukt af Hans Leonardo Pedersens saxofon og klarinet. Det eneste, vi mangler, er lyden af Ry Cooder, som ikke ville have været ved siden af her.

Der er en vemodig erfaringsvarme og en rensende uafvendelighed over disse tolv sange, som man burde unde sig selv at forsvinde ind i. Så langt er der altså ikke til de svenske urskove. Og Peter Abrahamsen er en god stifinder. Han synger ensomheden frem og får den i tale."

Læs hele anmeldelsen her

 

---

Visens Venner:

[...] Nu har Peter Abrahamsen udgivet 12 viser af Dan Andersson, meget flot gendigtet på dansk af Peter Abrahamsen.
En lang række musikere medvirker, og det er forfriskende at høre denne moderniserede - up to date udgave -
af de elskede klassiske Dan Andersson tekster.[...] En fin vise-Cd Peter Abrahamsen her har begået, som man anbefales på det varmeste. (anmeldt af Leif Kirkvåg)

Læs hele anmeldelsen her

--

 

Kære Peter ........Jeg kan godt forstå, at du har arbejdet så længe med dette projekt. Det er blevet meget vellykket og jeg er rigtig glad for cd'en.

Stig Andersen, Gyldendal

--

 

Dagbladet Arbejderen 19.maj 2012:

"Med sin enkle, rolige form blotlægger musikken fornemt og tilbagetrukket den nerve og glød, som drev den yderst sammensatte skovfinne Dan Anderssons tekstunivers

Gert Poder, Arbejderen

---

 

Lolland-Falsters Folketidende, 2. maj 2012:

"Gendigtningen af Anderssons tekster er ofte temmelig fri, så Abrahamsen sætter sit tydelige aftryk på dem, men han indfanger ganske præcist originalteksternes sociale indignation, deres floskelløse kredsen om ensomhed og livskamp, og deres poetiske kraft som i blandt andet søster-visen: "Luossas stilhed summer vildt af vind og snerleduft - og ingen ved, hvor dybt vi trak vor barndoms beske luft.

Med "Vejen til Luossa" viser Peter Abrahamsen vejen ind til Dan Anderssons særegne univers, som ikke mister sin fascinationskraft, fordi ordene er danske."

 

K.E. Watz, Folketidende.